Gezondheid – René Aalders

Medisch onderzoek

Een goedaardige pinealiscyste, een vervette lever en ernstige obesitas waren de resultaten uit een medisch onderzoek na jarenlange aanhoudende gezondheidsklachten.

Maagverkleining

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik een maagverkleining heb ondergaan. Ondertussen ben ik ruim 73 kilo afgevallen. Een hele metamorfose waar ik blij mee ben.

Pinealiscyste

Een goedaardige pinealiscyste van 24 mm x 22 mm in mijn hersenen bleek de mogelijke veroorzaker van aanhoudende gezondheidsklachten. Inmiddels ben ik geopereerd.

Resultaat

Met vertrouwen zie ik de toekomst tegemoet. De eerste voordelen van de operatie denk ik al te kunnen bemerken. Over enkele maanden kan ik het resultaat definitief vaststellen.

Mijn gezondheid

Sinds 2017 heb ik te maken met jarenlang voortdurende geestelijke- en lichamelijke gezondheidsproblemen. Ondertussen lijkt er gelukkig weer licht aan het einde van de tunnel. Mijn boodschap: “Geef nooit op”.

Diverse vormen van (psychologische) hulpverlening en het veranderen van mijn levensstijl bleken niet bij te dragen aan de oplossing van mijn klachten. Deze constatering was voor de huisarts reden om mij medisch uitgebreid te laten onderzoeken. Een MRI-scan van mijn hoofd en onderzoeken bij diverse medische specialisten wezen uit dat zich een goedaardige pinealiscyste in mijn hersenen bevond van 2,4 cm bij 2,2 cm. Mijn lever bleek ernstig vervet (mogelijk licht beschadigd) en ik had ernstige obesitas (overgewicht).

In overleg met de huisarts ben ik het traject ingegaan voor een maagverkleining bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Hoogeveen. Ondanks de grote hoeveelheid kilo’s die ik ben afgevallen bleek dit niet de oplossing te zijn voor mijn gezondheidsproblemen.

In eerste instantie ging men uit van een onschuldige cyste, maar mijn aanhoudende klachten waren voor de neurochirurg in Hoogeveen aanleiding om verder te kijken. Uit een artikel in het tijdschrift voor Neurologie en Neurochirurgie bleek dat mijn situatie meer in gemeen had met een patiënt die na verwijdering van een vergelijkbare cyste volledig was hersteld. Dit was reden om mij door te sturen naar het Radboud UMC in Nijmegen.

Mede dankzij neurochirurg dr. Erik van Lindert ben ik contact gekomen met twee lotgenoten, waaronder Henk de Jong (voetbaltrainer Cambuur). Voor de operatie ervoeren zij vrijwel dezelfde klachten als ik. Na de operatie zijn zij beiden volledig genezen. Dit gaf mij nieuwe hoop op volledig herstel.

Ondertussen ben ik twee maanden geleden geopereerd. Ondanks dat we het definitieve resultaat pas over enkele maanden kunnen vaststellen, durf ik te verklappen dat ik sinds lange tijd weer voorzichtig durf te zeggen dat het goed gaat. Wel moet ik daarbij melden dat ik nog midden in mijn herstelproces zit. Voor mij gloort er weer licht aan het einde van de tunnel. De toekomst zie ik weer hoopvol tegemoet.

Met mijn verhaal hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen die ook met onopgeloste gezondheidsproblemen worstelen. Elke stap, hoe klein ook, kan je dichter bij het oplossen van je eigen medische raadsels brengen. En soms zit de sleutel tot herstel in de meest onverwachte hoeken.